Nieuw bij Dirk! Sla nu je favoriete lijsten op, zodat je deze vaker kan gebruiken. Is er een product van de favoriete lijst in de aanbieding? Dan krijg je automatisch een melding.

(0)

IJstaart met sinaasappel en pistache

8 personen

Moeilijk

30 minuten

Nagerecht

Ingrediënten

8 personen

Bereidingswijze

- Was de sinaasappels. Rasp de schil van één sinaasappel en pers het sap uit in een pan. Snijd de resterende sinaasappel in dunne ronde plakjes.

- Verwarm de pan met het sinaasappelsap, 100 ml water, suiker, honing, het kaneelstokje en de plakjes sinaasappel tot de suiker is opgelost. Laat 5 minuten op laag vuur staan.

- Zet het vuur uit en laat de schijfjes 1 dag in het suikerwater trekken. Neem het kaneelstokje uit de siroop. Niet roeren, want de plakjes sinaasappel gaan snel kapot.

- Verwarm de volgende dag de siroop met de plakjes sinaasappel opnieuw 2 minuten en laat rusten. Herhaal de volgende dag.

- Laat het ijs in 10 - 15 minuten iets zacht worden. Bekleed een springvorm met vershoudfolie.

- Schep het ijs in een laag van 5 cm hoog in de springvorm. Bedek rondom met vershoudfolie en schep een tweede laag ijs in de vorm, ook in vershoudfolie.

- Plaats het ijs terug in de vriezer. Leg ook de serveerschaal in de diepvries.

- Verwarm de oven voor op180 °C. Smelt de boter. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat een vel filodeeg. Bestrijk met gesmolten boter en leg er nog een vel op.

- Herhaal met de rest van de vellen tot er twee stapels van 5 vellen filodeeg zijn. Snijd het filodeeg met een scherp mes rond (Ø 18 cm).

- Bak in 15 minuten goudbruin en knapperig in de oven.

- Haal het filodeeg uit de oven en schenk er 4 el van de sinaasappelsiroop over en laat afkoelen.

- Hak de pistachenoten grof. Neem een laag ijs uit de springvorm, verwijder het vershoudfolie en leg het ijs in het midden van de gekoelde serveerschaal uit de diepvries.

- Leg hierop een laag filodeeg en het tweede deel ijs. Dek af met de andere laag filodeeg.

- Leg er de plakjes gekonfijte sinaasappel uit de siroop op. Garneer de ijstaart met frambozen en pistache en besprenkel met de resterende siroop. Serveer direct.

Aanvullende benodigdheden

  • - springvorm of quichevorm Ø 18 cm

Voedingswaarden (per portie)

  • Energie913 kcal
  • Eiwit14 g
  • Koolhydraten119 g
  • Vet41 g
  • Waarvan verzadigd21 g